Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen, Türkiye’nin birinci jet motorlu eğitim uçağı Hürjet projesi, yavaş yavaş son kademeye gelmeye başladı.
Yapılan açıklamaya nazaran, uçağın birinci ön gövdesi, üretim sınırından son montaj çizgisine taşındı. 18 Mart 2023 tarihinde birinci uçuşunu gerçekleştirecek Hürjet’in tüm kesimleri, son montaj çizgisinde birleştirilecek ve akabinde yer testleri başlayacak.
Ön gövde birleştirildi
TUSAŞ’tan yapılan yazılı açıklamaya nazaran, toplamda 8 bine yakın modülden oluşacak Hürjet projesinin tüm elektronik alanlarının idaresinin gerçekleştirileceği ön gövde için 350 modül bir ortaya getirildi.
DHA’da yer alan habere nazaran, alüminyum ve kompozit modüllerden oluşan ön gövde üzerinde uçağın misyon bilgisayarı, hareketli yüzeylerin denetim edileceği alanlar, aviyonik sistemler ile uçağa istikamet verecek elektronik bileşenler yer alıyor.
12 Ocak 2022 tarihinde toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından seri üretim kararı alınan tek motorlu ve tandem kokpitli Hürjet uçağı, çağdaş savaş uçağı eğitiminde kritik rol oynamak üzere tasarlandı.
Harbe hazırlık geçiş eğitimi, hava devriyesi ve akrobatik şov uçağı üzere roller yapabilecek Hürjet, 1,4 mach sürat ile +8-3g limitlerine sahip.
Hürjet 45 bin ft irtifaya kadar vazife yapabilecek ve 3 tona yakın yararlı yükü gövdesinde taşıyabilecek.
Gelişmiş insan makine arayüzü, dijital denetimli uçuş sistemi, dahili taktik eğitimi ve sanal eğitim sistemleri ile Hürjet, yeni kuşak hava aracı uçuş tecrübesi sunacak.