Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenler, yurdun çeşitli kentlerine göç etmek zorunda kaldı.
Edirne’ye giden afetzedeler, kurslara katılarak depremin izlerini silmeye çalışıyor.
Halk Eğitimi Merkezince, Serhat Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin yiyecek içecek atölyesinde başlatılan kursa katılan kadınlar, yöreye özgü yemekleri öğreniyor.
“Trakya yemeklerini öğreniyorum”
Hatay’ın Defne ilçesinden gelen Fatma Kıssaboylu, depremde evinin yıkıldığını ve çok sayıda yakınını kaybettiğini söyledi. Oğlunun yeni aldığı evinin de yıkıldığını belirten Kıssaboylu, şöyle dedi:
Hiçbir şeyimiz kalmadı. Göçük altında kalan komşularımız da vefat etti. O gece 04.17’de çok yağmur yağıyordu bir şey yapamadık. Allah kimseye yaşatmasın böyle bir acı.
“Benim ruhuma dokundu sağ olsun”
Depremin ardından bir süre çadırda kaldıklarını, sonra ailesiyle Edirne’ye geldiğini anlatan Kıssaboylu, şöyle konuştu:
Edirne’de yardımların toplandığı merkeze gitmiştik, burada kurs hocamla tanıştım, benim ruhuma dokundu sağ olsun. Onun sayesinde yiyecek kursuna başladım. Kendimi daha iyi hissediyorum.
Daha önce de pastanede çalıştığım için kursa seve seve geliyorum. Buradaki arkadaşlarımı çok seviyorum, bana çok destek oldular. Trakya yemeklerini öğreniyorum. Kursa başladığım ilk gün Hatay usulü fellah köftesi yaptım onlara.
Bizim hurmalı ve cevizli kömbemiz var onları da öğretmek istiyorum fakat burada baharat bulamadım. Hatay’dan baharat gelince onları da yapacağım. Memleketimin içli köftesi, sac oruğu da meşhur, hep birlikte yapacağız.
“Bizi psikolojik olarak rahatlatıyor”
Kursa katılan depremzede Nurten Temizkan da kursta yeni arkadaşlar ve yeni bir çevre edindiğini dile getirdi.
Depremin kötü izlerini silmeye çalıştıklarını belirten Temizkan, “Deprem dedi.
Yetişkin ve çocuklar için kurslar açıldı
Edirne Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İlhan Dinç, kente gelen depremzede yetişkin ve çocuklara kurslara katılma imkanı tanıdıklarını anlattı.
Afetzedelerin sosyalleşme ve yaşadıkları felaketten uzaklaşmak için el sanatları ve spor kurslarına katıldıklarını anlatan Dinç, şöyle konuştu:
Sadece bize kursiyer olarak kayıt gelmiyor. Aynı zamanda eğitici olarak görev almak isteyen depremzedelerimiz de oluyor, öğretmenlik de yapabiliyorlar.
“Burada yeni arkadaşlıklar ediniyorlar”
Herkesin kendi alanına göre depremzedelere destek verdiğini ve depremin yaralarını sarmaya çalıştığını aktaran Çörekçi, sözlerini şu şekilde tamamladı:
Burada yeni arkadaşlıklar ediniyorlar. Bir nevi rehabilitasyon merkezi gibi. O günleri unutup burada yaptıklarıyla geleceğe umutla bakmalarını sağlıyoruz.
Ayrıca onların Antakya yöresine ait ne yemekleri varsa bizlere de öğretmelerini istiyoruz.